
Koka ihop mumsig knäck! Men kom ihåg att göra det tillsammans med en vuxen.

Du behöver:
- 2dl strösocker
- 2dl vispgrädde
- 2dl ljus sirap
- Knäckformar
- Om du vill kan du även blanda i hackade hasselnötter
- Det kan också vara bra att ha en kökstermometer

Steg 1
- Rada knäckformar på en plåt eller en bricka med bakplåtspapper.

Steg 2
- Rör ihop sockret, grädden och sirapen i en vid tjockbottnad kastrull.
- Lägg kastrullen på spisplattan och låt smeten koka ordentligt tills temperaturen är ungefär 125°C.
- Du kan använda en digital kökstermometer eller göra ett kulprov för att kontrollera när den är klar. Läs mer om kulprovet längst ner på sidan.

Steg 3
- Ta bort kastrullen från plattan.
- Häll över lite i taget av den heta knäcksmeten i ett litet mått och fyll knäckformarna på direkten Du kan även ta hjälp av en sked.
- Låt stelna.
Bra att tänka på
- Så här gör du kulprovet: Häll några droppar av knäcksmeten i kallt vatten och rulla sedan en kula. Kulan ska vara seg och ganska fast.
- Om smeten hinner stelna innan man hällt upp allt i formarna så värm den försiktigt igen.
- Vid 122-125°C är knäcksmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast. - Originalreceptet hittar du HÄR