Koka ihop mumsig knäck! Men kom ihåg att göra det tillsammans med en vuxen.

Du behöver:

  • 2dl strösocker
  • 2dl vispgrädde
  • 2dl ljus sirap
  • Knäckformar
  • Om du vill kan du även blanda i hackade hasselnötter
  • Det kan också vara bra att ha en kökstermometer

Steg 1

  • Rada knäckformar på en plåt eller en bricka med bakplåtspapper.

Steg 2

  • Rör ihop sockret, grädden och sirapen i en vid tjockbottnad kastrull.
  • Lägg kastrullen på spisplattan och låt smeten koka ordentligt tills temperaturen är ungefär 125°C.
  • Du kan använda en digital kökstermometer eller göra ett kulprov för att kontrollera när den är klar. Läs mer om kulprovet längst ner på sidan.

Steg 3

  • Ta bort kastrullen från plattan.
  • Häll över lite i taget av den heta knäcksmeten i ett litet mått och fyll knäckformarna på direkten Du kan även ta hjälp av en sked.
  • Låt stelna.

Bra att tänka på

  • Så här gör du kulprovet: Häll några droppar av knäcksmeten i kallt vatten och rulla sedan en kula. Kulan ska vara seg och ganska fast.
  • Om smeten hinner stelna innan man hällt upp allt i formarna så värm den försiktigt igen.
  • Vid 122-125°C är knäcksmeten lagom kokt.
    Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
    Vid 160°C är smeten karamellfast.
  • Originalreceptet hittar du HÄR